20.2.2014

Polkypyöräspirometria-EKG tutkimus

Hirviä sanahirviö tuohon otsikoksi. Vaatii ehkä siis hieman selitystä. Kävin siis tiistaina jo aikaisemmin mainitsemissani kuntoteisteissä joka liitttyivät kuntoliikunta ja astma- tutkimukseen. Aikaisemmin olen kertonut jo lihaskunto ja porratestistä, jotka kävin joulukuussa tekemässä. Nyt oli vuorossa spirometria puhalluksia, sekä kuntopyörällä poljettava testi, jossa tarkkaillaan hengityksen kaasuja, sekä sydämmen toimintaa. Samalla sain myös sen itselle suunnitellun kunto-ohjelman, jota täytyisi nyt puoli vuotta ainakin noudattaa.

Minulla oli hieman yskää kun testiin menin, mutta tutkijoiden mukaan sen ei pitäisi kauheasti vaikuttaa tuloksiin. Ja tuloksista sitten. Sydämmen rytmiä seurattiin koko polkemisen ajan, ja se käyttäytyi ihan normaalisti rasituksessa. Alla olevasta tulosteesta voi sitten asiantuntija päätellä vaikka ja mitä, sekä vähän yksinkertaisempikin ihminen jo jotain. Pyörällä poljin siis yhteensä 24 minuuttia, mutta tehoja nostettiin 20.23 minuuttiin asti, jolloin itse päätin lopettaa polkemisin kun alkoi jo niin hapottaa. Polkea siis piti koko ajan samalla teholla, ja hoitaja pikkuhiljaa nosti tehoja. Se mikä tuosta nyt eniten omaa treenaamiseen vaikuttaa on nuo kaksi alleviivattua arvoa oikealla. Eli millä sykkeellä alkaa maitohappoja muodostua sen verran että  kehoni ei niitä enää hengityksellä pysty kompensoimaan. Maitohappoja alko siis lihaksiin kertyä kun syke yli 142 lyöntiä, josta eteenpäin ne eivät enää palautuneet alle yhteen. Tuo maitohappo-arvo eli RER- arvo, eli hengitysosamäärä kertoo tuotetun hiilidioksiin osuudesta happeen. Mitä isompi arvi on sitä enemmän varastohiilihydraattia käytetään. Maitohapon muodostuessa kovemmassa rasituksessa RER-arvo nousee yleensä yli yhteen. Oma maksimaalinen hapenottokyky on yleensä saavutettu kun luku on yli yksi. Eli minun tapauksessani peli alkoi olla menetetty kun syke nousi yli 142, ja maitohappoa alkoi kerääntyä yhä lisää kun sitä ei kerennyt poistua. Ja kyllähän se reisissä alkoi sitten viime sekunneillä poltellakkin siihen malliin että maitohapolla sitä oltiin. Voi myös olla että olen tulkinnut tätä täysin väärin. :D Mutta omaa hapetustahan pystyy kehittämään kun harjoittelee lähellä omaa maksimysykettään RER-rajalla. Minulle tuli siis määräykseski harrastaa aerobista liikuntaa 144 sykkeellä, jolloin tuon hapetuksen ja keuhkojen rasituksen keston pitäisi parantua! 


Oma lepo-EKG oli ihan normaali :)
Testi meni kuulemma hyvin, ja tulokset olivat 110% omasta verrokkiryhmästä. Tarkemmin en nyt tiedä mitä tuo tarkoittaa, mutta se selvinnee sitten kun kirjalliset tulokset tulevat postissa. Oli kyllä todella mielenkiintoista päästä tällaiseen testiin. Harvemmin terve ihminen pääsee tutkimaan oman kehon toimintaa näin tarkkaan!

Nyt tuli siis kunto-ohjelmakin joka sisältää:
-3x viikko aerobista liikuntaa noin 144-150 sykkeellä. Vähintään puoli tuntia kerrallaan.
-2x viikko lihaskuntoharjoitteita. Nämä oli melko vapaavalintaisia, mutta suositaan isoja lihasryhmiä, sekä erityisesti keskivartaloa. Samalla tulee tehdä etenkin ylävartalon liikkuvuusharjoituksia, joiden pitäisi auttaa myös keuhkojen toimintaa. Olen näistä muotoillut jo uuden saliohjelman, jota toivottavasti kerkeää ainakin 3x viikko toteuttaa.
-2x viikko venytyksiä koko keholle

Nuo oli siis vähimmäismäärät, ja liikkua siis saa niin paljon kuin lystää. Lajitkin oli ihan vapaa valintaisia, joten siitä ei todellakaan pitäisi olla kiinni. Vähän nyt itseä ärsyttää se, että nyt on ihan kamala flunssa päällä, ja olisin ollut jo innoissa aloittamaan nämä treenit. Vaan eipä sitä paljon sätkitä kun henki vaan vinkuu. No okei tänään kävin kaikki lihaskuntoliikkeet mopinvarren(?) kanssa läpi, ilman painoja, niin olisi ainakin jotain muistissa kun salille painojen kanssa menee ähkimään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti