30.12.2012

Heppailua

Nyt joulu"lomalla" olen ollut tallilla töissä. Ensimmäiset päivät olen ollut niin puhki etten aamutallin jälkeen ole jaksanut kuin mennä kotiin makaamaan sohvalle ja syömään joulusuklaita. Tänään olis ensimmäisen kerran energiaakin vielä aamuhommien jälkeen, joten kotityöt kutsui viimein melkein viikon tauon jälkeen. Kylläpä tuohon hommaankin varmaan tottuisi, mutta näin oudokseltaan 5 tunnin aamutallin tekeminen otti kyllä koville. Kaikista vastenmielisintä on kuskata heiniä kottarilla tarhoihin...hevosia kun on enemmän kuin se yksi tai kaksi niin niitä kottareita saa retuuttaa päivän aikana huomattavan paljon.

Teille ei-hevosihmiselle täytyy kaiketi kertoa mitä nuo tallihommat pitää sisällään, kun kerran niin poikki olen. Ihan ensimmäisenä kun seitsemän aikaan astun talliin, niin sisällä olevat pollet saa ruokansa kuppeihin ja pihattolaiset saa heinät tarhaansa. Samalla jaa noille talliasukeilekkin heinät tarhoihin. Tämän jälkeen kaikki 13 erimallista kopotinta rehataan ulos omiin tarhoihinsa, joka neljällä tai kahdella jalalla pomppien. :D Nälkähän siinä yön aikana niitä on päässyt yllättämään. Tämä aamu oli kyllä kaikista epätoivoisin kun oli aivan hirvittävä tuuli ja kaikkia hevosia pelotti tuulessa heiluvat jäiset tarhanlangat. Ja ei se keli nyt ihmisenkään näkökulmasta ollut mikään parhain. Sitten siirryn siivoamaan karsinoita, ja lämmittämään vettä padassa pihattolaisille. Jossain välillä myös tallin 4 lammasta saa aamuheinänsä ja vetensä. Siivoamisen jälkeen karsinoihin heiteteään puhdasta turvetta, jota siis tällä kyseisella tallilla käytetaan karsinoiden kuivittamiseen. Sitten olisi aika valmistaa pihattolaiseten ruoat ja ottaa ne sisälle syömään. Tänään se saivat myös jäädä päiväksi sisälle kuivattelemaan kun yöllä oli ilmeisesti satanut vettä, ja raukat oli ihan märkiä. Niin ja näitä ulkoasukkeja on siis 5 kappaletta. Sitten heitetään karsinoihin heinää valmiiiksi yötä varten, ja valmistetaan talliasukeille iltaruoat valmiiksi. Viimeisenä vielä viedään vettä ja heinää ulkona oleville päiväksi, ja tietysti pihattolaisille. Jossain välillä sitä sitten tiputellaan paaleja, haetaan puita, korjataan aitoja, ja otetaan kiinni karanneita hevosiakin(mitä on tällä viikolla tapahtunut aika usein).
Iltatalli onkin sitten helpompi tapaus. Pihattolaiset ulos tallista, ruoat kuppeihin ja heinät karsinaa ja pihattoon, hopottimet sisälle, sähkö päälle ja hyvät yöt hepoille. Mukavin ääni päivän aikana on tyytyväisesesti rouskuttavat pollet. :)

Ratsastaminen on tällä viikolla jäänyt vähiin kun olen ollut aivan poikki. Perjantaina käytiin kuitekin pellolle ränkimässä. Krista ja Annika tekivät kummatkin videon näistä ratsastuksista. Ensimmäinen on Annikan tekemä. Ratsuina Rannan RuhtinasHiinokka ja No-No josta puhuinkin aikaisemmassa maastoilupostissa.


Seuraavalla Kristan tekemälle videolla hyppelehtii Kristan oma heppa Argento sekä vuonis Eemeli ja suokki Fyrry.

2 kommenttia:

  1. Laitoin sen videon julkiseksi. Pitäis onnistua nyt laittaminen tähän :)

    VastaaPoista
  2. Piilotetut videot saa tänne kun menee youtubee ja klikkaa videosta sitä "jaa" nappia ja sieltä upota. sitten lisää sen koodimössön blogissa HTML puolella ja sitten se näkyy niinku muutkin videot :)

    VastaaPoista